Het achtste jaar na mijn transitie van IT naar Duurzaamheid is aangebroken. Tijd voor een terugblik en vooruitblik. 8 jaar geleden begon ik met het verkopen van zonnepanelen en ik ontdekte al snel twee dingen:

  • Ik ontdekte aan de keukentafel dat mijn klanten veel meer baat hadden bij inzicht voor een goed plan dan aan panelen op hun lekkende dak. Ik legde dat uit, mensen blij, omzet nul
  • ik ben een waanzinnig slechte verkoper

Eén en één was twee en zo begon ik mensen te helpen met hun eigen plan. Dat deed ik een paar jaar alleen en vanaf 2019 met mij compagnon Felix.

Vanaf dag 1 was die hulp gericht op het beperken van verliezen (kieren), Optimaliseren van het Bestaande en nadenken over stappen die daadwerkelijk bijdragen aan een einddoel Zo Goed Als Redelijkerwijs Kan (ZGARK). 

Al vroeg begon ik uit te leggen dat je met je eigen cv-ketel prima kan ontdekken of je huis klaar is voor duurzame warmte.

Het warmtepompstagelopen is zo voor de hand liggend en ik zag wat een rust het aanbracht in het plannenmaken dat ik een half jaar later zelfs wat stelliger werd en steeds vaker adviseerde een oude cv-ketel eerst nog maar eens te vervangen door een nieuwe als er nog te veel werk aan de winkel was om de boel op orde te krijgen.

2022 was een krankzinnig jaar natuurlijk. Iedereen aan de slag met z’n huis want na 2 jaar lockdowns was het thuiskantoor toch wel gewenst, het ventilatievraagstuk werd geagendeerd door de regering (“Twee keer per dag luchten” zei de premier) en toe viel Rusland Oekraïne binnen. Gasprijzen door het plafond. 

Het helpen van mensen aan een stappenplan kwam onder grote druk te staan : “We willen die kluslijst en van jullie opschalen want energiearmoede”. Alle hens aan dek om uit te blijven leggen dat laaghangend fruit plukken niet hetzelfde is als een stap uit je plan uitvoeren. Daarom hebben we al die kleine verbeteringen nu gebundeld in “De Kluslijst” en dat stellen we op deze website gratis ter beschikking aan iedereen die er mee aan de slag wil.

De feedback die we van lezers krijgen is soms ongelooflijk en het sterkt ons in de gedachte dat een groot deel van het energie transitie vraagstuk dáár ligt. Mensen die aan de slag gingen zitten met hun verbruik nu al onder het prijsplafond, nog voordat de grote verbeteringen gestart zijn.

Voor wie daarmee aan de slag wil hebben we het Paris Proof Plan eBook. Dit bouwt verder op het Paris Proof Plan dat toe was aan een nieuwe naam om beter uit te leggen wat er mee bedoeld wordt.

Ik wens een ieder een heel gezond en klusrijk 2024.

ps. Ik zal af en toe een blogje sturen, de mijne heten dus schuurpapiertjes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *