Een Huisfluisterdag, wat is dat?

Categorie
Gepubliceerd op

28/06/2024

In dit artikel lees je wat we op een Huisfluisterdag bij jou thuis komen doen als je ons uitnodigt om je te komen helpen een plan voor je huis te maken.

Hoe het begon

Lang, lang geleden hielpen we klanten door bij een hulpvraag naar de vraagsteller te rijden en daar urenlang te ouwehoeren over alles wat maar met de vraag te maken had. Na afloop schreven we een boekje op maat voor de klant waarin we alles uitlegden. Twee weken later konden we het dossier sluiten, als we geluk hadden want als we pech hadden volgden er in de maanden daarna nog vele vragen over zaken die nog niet helemaal helder uitgeschreven waren. Of toch wel, maar vergeten na te lezen want wie leest er nou dikke rapporten voor z’n plezier. 5 jaar geleden begon het te kriebelen… we helpen de klant door braaf de hulpvraag uit te kauwen als adviseur… nee, het roer moest om!

De vraag achter de vraag

“Ik weet bijna 100% zeker dat je me de verkeerde vraag stelt” was de doodenge eerste poging om met de klant in gesprek te raken over de vraag achter de vraag. “Ik denk dat het nodig is om eerst de woning heel goed te begrijpen voordat ik iets zinnigs kan zeggen over handige stappen om te gaan zetten”. En zo geschiedde.

Inzichten verzamelen!

Om een woning echt te doorgronden moet je weten hoe het met de luchtdichtheid gesteld is en daarom kochten we een Blowerdoortest en we gingen op pad met een auto vol gereedschappen die ons helpen inzichten te verzamelen. Vanaf dag 1 vielen ons, en de bewoners ook trouwens, de schellen van de ogen … hoe hadden we ooit advies kunnen geven aan de keukentafel zonder te weten wat ontdekt werd? Door het doen van deze grondige onderzoeken ontdekten we dat het huis zelf de oplossing fluisterde. Als je maar goed keek en luisterde kon je horen wat nodig was en wat logische stappen kunnen zijn.

Daarom proberen de tijd die we met onze klanten doorbrengen altijd zo effectief mogelijk te besteden en om dat te bereiken bestaan onze woningonderzoeken uit de volgende kwartet onderdelen:

1. Energiestromen in kaart brengen

We maken voor het bezoek een warmteverliesmodel van de woning zodat de zaken die we meten en vaststellen meteen kunnen verwerken op de onderzoeksdag. Dit doen we op basis van plattegronden, bouwtekeningen en foto’s die je op ons portaal kan uploaden.

Zo’n model helpt je om een inschatting te maken / gevoel te krijgen bij het effect van maatregelen die je wilt nemen. 

Denk hierbij vooral aan het verbeteren van de mate van luchtdichtheid en de wijze van ventileren waar normaal erg weinig aandacht voor is maar wat cruciaal is om echt een goed plan voor de woning te maken. 

Hier een voorbeeld van een woning die recent onderzocht is:

2. Blowerdoortest onderzoek

We plaatsen de Blowerdoor en we gaan de luchtdichtheid van de woning in kaart brengen (meten) en met een infraroodcamera gaan we vaststellen waar luchtlekken zitten. De ervaring leert dat als je weet waar de luchtlekken zitten het heel makkelijk (en meestal ook goedkoop) is om er ook wat aan te doen.

In dit filmpje kan je op 5:40 zien hoe dat kierenjagen in zijn werk gaat.

3.  Een schets van een plan aan de keukentafel

We onderzoeken  een handige route naar jullie doelen, en we hebben een gesprek over alle vragen die jullie maar willen stellen en dat zijn 100 van de 100 keer andere vragen dan toen we voor het eerst contact hadden. We gebruiken het Slimme Stappen Kaartspel om alles wat we zagen nog een keer de revue te laten passeren. Hierdoor raken we in gesprek over ingrediënten voor een plan, de bundeling van die onderdelen, en tenslotte de volgorde van stappen.

Na het Blowerdoor onderzoek met inventarisatie van de luchtlekken en onderzoek van de woning is er uitgebreid de tijd en ruimte om na te denken over hoe woonwensen, onderhoudsvraagstukken en verduurzamingsvraagstukken op een slimme manier tot één geheel gesmeed kunnen worden. 

4. Slimme Stappen Samenvatting voor bewoners

Daarna volgt een verslag in hoofdlijnen dat vooral als kapstok en geheugensteuntje zal dienen voor jullie eigen plan: de samenhang van de vraagstukken, geheugensteuntjes, links naar producten en diensten die je nodig hebt, wellicht al namen van partijen die je goed zouden kunnen helpen, het is altijd maatwerk.

Heb je interesse in een Huisfluisterdag neem dan contact met ons op